Anders Bøvling

– medicinstuderende kaffenørd

Rugbrød til sultne studerende

Så skal der bages rugbrød!

Da jeg har fået et par opfordringer, til at dele lidt ud af de opskrifter, jeg benytter mig af, kommer her første skud på opskrifts-stammen:

Rugbrød – 2 stk.

1. dag:

Skål nr. 1:
– 330 g knækkede rugkerner
– 7 dl vand (ca. 37 grader)
– 1 spk. surdej*

Skål nr. 2:
– 300 g malet rug
– 3 dl vand (ca. 37 grader)
– 1,5 dl surdej*

Indholdet i hhv. skål 1 og 2 røres sammen hver for sig. Herefter hæver hver skål, overdækket og ved stuetemperatur, til næste dag.

2. dag:

OBS: Fra skål nr. 2 tages godt 1,5 dl fra, og gemmes i køleskabet i en plasticbøtte – det bliver surdejen til kommende rugbrød.

Efterfølgende samles det resterende indhold, fra de to skåle, og følgende tilsættes:

– 30 g salt
– 75 g solsikkekerner
– 2 spk. rugbrødsmalt (kan købes i Super Brugsen og Kvickly)
– 200 g malet rug
– 175 g hvedemel

Det hele røres grundigt – gerne 15-20 min.

Dejen fordeles i to smurte brødforme, der evt. er drysset med sesamfrø. Herefter efterhæver rugbrødene, til de når kanten af formen (3-6 timer).

Bages ved 190 grader, i ca. 1 time og 20 minutter.
Bruges der stegetermometer skal kernetemperaturen nå 98-100 grader.

– – – – –

*Surdej

Kan laves efter følgende opskrift:

– 200 g malet rug
– 200 g vand (ca. 37 grader)
– 2 g gær

Ovenstående røres sammen, og står lunt nogle dage. Når surdejen bobler og lugter syrligt er den klar.

20121025-200319.jpg

No comments yet»

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: